Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27926
post-template-default,single,single-post,postid-27926,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

KARALAHANANIN TAÇLANDIRDIĞI LEZZETLER

Ülkemizin hemen hemen her köşesinde karalahana ile hazırlanan yemeklere denk gelsek de bu yeşil yapraklı sebze en çok Karadeniz Bölgesi’nde tüketiliyor. Usta ellerde sarılmış bir karalahana sarmasına hayır diyecek çok az kişi vardır. Yazımızda karalahananın bilinen faydalarını ve en sık pişirilen tariflerini listeledik.

Sağlığa Faydaları

En sağlıklı gıdalar listesinde ilk sıralarda yer alan karalahana, beyaz ve kırmızılahanaya göre bünyesinde daha fazla vitamin A, K, C, B6, B1, B2 ve B3 barındıran bu sebzenin sağlığa faydaları ise saymakla bitmez.

Bulgurlu Karalahana Diblesi

Yarım kilo taze karalahana, 1 büyük kuru soğan, 1 yemek kaşığı salça, 3-4 yemek kaşığı kalın bulgur, tercihe göre acı biber, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı tereyağı ve tuz. Bir tencereye su ekleyip kaynamaya bırakalım. Karalahanayı güzelce yıkayalım ve ince ince keselim. Su kaynadıktan sonra karalahanayı 10 dakika haşlayalım. Pilavlık bulguru da ekleyip beş dakika sonra altını kapatalım, bulgurların biraz daha şişmesini bekleyip sonra süzelim. Bir tavada yağda ince kıyılmış soğanı kavurduktan sonra salçayı ve acısını ekleyip biraz da daha kavuralım. Karalahana ve bulgur karışımını ekleyelim, tuzunu ayarlayalım. Eğer lahanalar ve bulgur pişmemiş ise biraz su eklenebilir. Tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakalım. Bazı yörelerde salça eklenir bazı yörelerde eklenmez. Tercih size kalmış.

Karalahana Çorbası

1 bağ karalahana, 1 tatlı kaşığı tuz, 5 su bardağı su (haşlamak için), 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 adet soğan, 1 adet havuç, 1 adet patates, yarım yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı pilavlık bulgur, yarım çay bardağı mısır, yarım su bardağı barbunya, 6 su bardağı sıcak su, 2 yemek kaşığı mısır unu, yarım su bardağı su. Lahanayı yıkadıktan sonra ince ince doğrayarak tuzlu suda 15 dakika kadar haşlayıp süzelim ve bir kenarda bekletelim. Bir tencereye sıvı yağı alalım, ince yemeklik doğranmış soğanları ekleyerek kavuralım. Küp küp doğranmış havuç ve patatesleri sırasıyla ekleyip 2-3 dakika kavuralım. Salçayı ve baharatları ekleyelim ve karıştıralım. Daha sonra haşlanmış ve suyu süzülmüş lahanaları tencereye koyup karıştıralım ve birkaç dakika daha kavuralım. Ocağımızın yüksek ateşte olmamasına dikkat edelim. Ardından bulgur, haşlanmış mısır ve barbunyayı da koyarak karıştıralım. 6 su bardağı sıcak suyunu da ilave ederek karıştıralım ve yaklaşık 25 dakika kısık ateşte pişirelim. Pişmesine yakın mısır ununu bir kâsede yarım bardak su ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım ve çorbanın içerisine ekleyerek 5 dakika daha pişirelim. Bir miktar kaynadıktan sonra ateşten alalım. Pişen çorba servise hazır.

Karalahana Kavurması

Hem sağlıklı hem de pratik bir tarifi olan karalahana kavurması için gerekli olan malzemeler; bir küçük bağ karalahana, bir orta boy havuç, yarım çay bardağı pilavlık bulgur, iki adet kuru soğan, bir diş sarımsak, bir tutam maydanoz, bir tatlı kaşığı biber salçası, tuz, karabiber, pul biber, sıvı yağ. Lahanalar yıkanıp ince ince doğranır. Kaynayan suda haşlanır. Tam haşlanmadan önce yaklaşık 5-6 dakika sonra içine yarım çay bardağı bulgur ve küp küp doğranmış havuçlar eklenir. Bulgur şişip havuçlar pişince altı kapatılır ve suyu süzülür. Diğer taraftan başka bir tencerede ince doğranmış soğanlar sıvı yağ ile birlikte kavrulur. Biber salçası ve maydanozlar da eklenerek kavurmaya devam edilir. Daha sonra haşlanan karalahanalar içine eklenip güzelce karıştırılır. Yaklaşık 5 dakika kısık ateşte ara ara karıştırılarak pişirilir. İstenilirse içine bir avuç kadar haşlanmış barbunya da eklenebilir.

Karalahana Sarması

Sarma için gerekli olan malzemeler: 2 demet karalahana, 2 orta boy patates, 2 orta boy soğan, 1 yemek kaşığı salça, 2 su bardağı pirinç, 1 su bardağı bulgur, tuz, kırmızıbiber, pul biber, 2 yemek kaşığı tereyağı. Kaynamış tuzlu suda lahanaları yumuşayana kadar haşlayın ve süzgece alın. Yaklaşık 6-7 dakika sürüyor. Tencereye tereyağı koyarak pembeleşinceye kadar soğanı kavurun. Eğer kıymalı yapmak istiyorsanız kıymaları bu adımda ekleyebilirsiniz. Kaynamaya başladığında pirinç ve bulguru ilave ederek suyunu çekinceye kadar kısık ateşte bırakın. Kapağını kapatarak sarma işlemine başlayana kadar bu şekilde bekletin. Hazırladığımız iç biraz soğuduğunda dolmalar sarılarak tencereye sıralanır. Dolmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su eklenir ve kısık ateşte pişirilir. Yaklaşık 30 dakika sonra kontrol edilerek suyu kalmamışsa 1-2 bardak daha su ilave edilir. Dolmaların yanmaması için suyu arada bir kontrol edilmelidir. Üzerine sıvı yağ gezdirilir ve tekrar kapağı kapatılarak kısık ateşte pişmeye devam edilir. Yaklaşık 15-20 dakika sonra sarmamız pişecektir. Lahananın pişip pişmediği kontrol edilerek ocaktan alınır ve servis edilir.

 710 okunma

Derya Ülkar